VLNA

VLNA

 

 

Stěží najdete přírodní materiál, který vás lépe zahřeje v zimě či ochladí v počasí parném počasí (merino). Ať už zvolíte nejvíce používanou vlnu ovčí, kašmírovou z odolného plemene vysokohorských koz, mohér, merino, králičí angoru, qiviut z pižmoně, lamí alpaku nebo vlnu velbloudí, můžete si být jisti, že se budete cítit příjemně.

Pokud jste ale zvyklí prát v pračce na jeden program a máte velmi citlivou pokožku, vlna vás může překvapit i nemile.

JAK PRÁT A ŽEHLIT VLNĚNÉ OBLEČENÍ?

Vlna snadno ztrácí svůj tvar pokud jí neperete a nesušíte správně. Vlněné oblečení se vám také při nešetrném zacházení může lehce srazit o několik čísel. Vlna tolik nepohlcuje pachy, není nutné prát ji tak často jako například bavlnu. Svetr z merina či kašmíru stačí po večeru stráveném v zakouřeném baru nechat přes noc vyvětrat na vzduchu.

Vlny je mnoho druhů a každá má své zvláštnosti odrážející se i v péči o ni. Existuje ale několik univerzálních pravidel. Veškerá vlna (až na kašmír) patří do pračky pouze na nejšetrnější program na vlnu či ruční praní při použití speciálního pracího prostředku. Maximální teplota praní by měla být mezi 30° a 40°C. Vždy sledujte instrukce na štítku. Pokud nemáte odvahu na pračku (u kašmíru či mohéru), při ručním praní si dejte pozor na rychlé střídání teplot, které by mohlo obleček srazit. Co vám výrobce v piktogramech neřekne je, že se vlna nevěší – váhou absorbované vody by se vytáhla.

Vlněné výrobky se také nesmějí příliš ždímat, jsou velmi citlivé – pokud vám tedy na nějakém svetru nebo šále obzvlášť záleží, neždímejte jej raději vůbec, zbylou vodu vymačkejte froté ručníkem, vytvarujte jej, rozložte na rovnou plochu a nechejte pozvolna uschnout.

Při žehlení opět sledujte instrukce na štítku. Obecně by se dalo říci, že tenkým pleteninám s hladkým povrchem žehlení určitě prospěje – zahladíte jím případné náznaky žmolků a oděv se jím krásně vytvaruje. Kvůli žmolkování také vlna za žádných okolností nesmí přijít do sušičky.

PÁR TIPŮ NA ZÁVĚR:

  • Ovčí vlna plstivá a snadno se žmolkuje, měla by se proto prát jen na 30°C.
  • U angorské vlny je potřeba používat aviváž, protože angora se velmi snadno elektrostaticky nabíjí. Velmi drahé kousky, které si opravdu ceníte, je pro jistotu lepší svěřit do odborných rukou v čistírně.
  • skladování vlny má svá pravidla, vlněné svetry nevěste, mohly by se vám vytahat. Také pozor na moly, kterým vlna víc než chutná.

PEKLO RADÍ: VLNĚNÝ KABÁT A PRAČKA?

Kalivrata: To je risk, může se srazit vlna, může se srazit podšívka, nemusí už to jít dobře vyžehlit. Ale já jsem na tohle taky lakomá a zatím jediné, co se mi kdy srazilo, byl kašmírový svetr, který se omylem ocitl v pračce spolu s povlečením (na šedesát).

MPscully: Vyprala jsem kabát po dědovi, 90% vlna (opravdu starý a špinavý, že uz to prostě nešlo nosit) v pračce nastavené na studenou vodu a bez ždímání - bylo to v pohodě, doporučuju ihned po vyprání pověsit a pokud možno lehce vyžehlit.

Další tipy >>

 

 

 

DRUHY VLNY A JEJICH VLASTNOSTI

Dnešní moderní technologie umožňuje zpracování vlny do velmi jemné podoby. Je pak příjemná, měkká a hebká. Vlna pohltí a odpaří více vody než bavlna. I proto dnes vlněné doplňky oblékají i sportovci. Z vlny jsou lůžkoviny, deky, přikrývky, hřejivá obuv, měkoučké fusaky pro miminka.

Existuje řada druhů vlny, každá má svá pozitiva a negativa.

Alpaka ze srsti lamy alpaky je velmi jemná a kvalitní, podobá se prachovému peří.

Angorská vlna, produkt ze srsti angorských králíků je velmi lehká, protože jsou jejich chloupky vyplněné vzduchem. Výrobky s angorskou vlnou poznáte podle chlupatého chmýří.

Jehněčí vlna - anglicky lambswool, je vlna z prvního stříhání jehněte, zhruba v jeho 6 měsících. Je výborná na jemnější výrobky, například pro miminka.

Kašmírová vlna - neboli kašmír pochází ze srsti kašmírových koz. Vlna je na dotyk velmi jemná, lehká a hřejivá. Vlákno má sklon ke žmolkování. Je velmi drahá.

Merino vlna je vlna z ovcí stejnojmenného plemene, chovaného nejčastěji v Austrálii, také v Jižní Americe. Merino je na dotek měkké, jemné, vyniká výbornými tepelně izolačními vlastnostmi a prodyšností. Z merino vlny si obléknete funkční prádlo pro sport i volný čas, hebké svetry.

Mohérová vlna je ze srsti angorských koz. Její typickou vlastností je hebkost, jemnost a přirozená vlnitost. Mohér neplstnatí, je vhodným materiálem pro výrobu svetrů, zimních doplňků.

Ovčí vlna je vlna z dospělé ovce. Na rozdíl od vlny jehněčí je ta ovčí pevnější, avšak hrubší na dotek.

Vlna z pižmoně - neboli qiviut z pižmoně severního je velmi kvalitní, trvanlivá, pevná, velice hřejivá. Pižmoní vlna je měkčí než kašmír, neplstnatí a nemění svou velikost ani ve vodě.

Velbloudí vlna - neboli camel je velmi podobná vlně lamy. Většinou ji výrobci ponechávají v přírodním zlatohnědém odstínu, avšak existuje i barvená varianta. Z velbloudí vlny vyrábí kabáty, svetry, z hrubších vláken koberce.

Vikuňa vlna je ze srsti lam druhu vikuňa. Vlnu chovatelé stříhají jen jednou za tři roky. Lamu ale musí nejprve odchytit v divoké přírodě. Vikuňa vlna je jednou z nejdražších. Za oblek nebo kabát z vikuní vlny zaplatíte i stovky tisíc korun.

VÝHODY VLNY

  • Vlna je velmi trvanlivé a odolné živočišné vlákno. Pokud se o vlněné oblečení dobře staráte, vydrží vám roky.
  • Dobře zpracovaná vlna je velmi hebká na omak a budete se v ní cítit luxusně.
  • Vlna má velmi dobré savé vlastnosti, je elastická, pohodlná a dobře se z ní odstraňují nečistoty.
  • Vlna je přirozeně nehořlavá, na rozdíl od akrylu, který se často používá místo ní se nemusíte bát vzplanutí.
  • V zimě oceníte její výborné tepelně izolační vlastnosti. S tenkým kašmírovým či merino svetříkem zabijete dvě mouchy jednou ranou. Budete vypadat skvěle (bez pocitu naducanosti) a budete v teple.

NEVÝHODY VLNY

  • Vlna nepatří k nejlevnějším materiálům, některé její druhy (kašmír, merino) jsou jemné a náročnější na údržbu. Kašmír je při častém nošení náchylný k prodření (svetry v místě loktů).
  • Některé druhy vlny, zejména starší vlněné kousky z dob, kdy technologie zpracování nebyla na dnešní úrovni, mohou být v kontaktu s pokožkou svědivé. Stejně tak směsovky s vlnou. 

KOMBINACE VLNY A JINÝCH LÁTEK

Vlna se dá kombinovat prakticky s jakýmkoliv materiálem. Záleží na vašem vkusu. Ve vašem šatníku by neměl chybět kvalitní vlněný kabát, kašmírový či merino kardigan, jednobarevné vlněné šaty, vlněné punčochy a doplňky z vlny. Pokud sportujete, zaměřte se na vysoce funkční merino vlnu.

CO ŘÍKÁ ADA O VLNĚ?

 

 

 

Zdroj: Módní peklo

Doprava ZDARMA pro Slovensko: od 100€ výše objednávky.