Symboly údržby - jak jim rozumět

Symboly praní a ošetřování textilií

12.5.2020 | Ada přezato z webu Sartor

Také si občas nevíte rady s pracími symboly na etiketách? Náš přehledný článek vám v nich udělá pořádek. Teď už budete vždycky vědět, jak správně prát, sušit a žehlit, a nezastaví vás ani zahraniční nebo staré symboly.


Nepravidelná pravidla

Symboly praní a ošetřování na textilních etiketách sice podléhají určitým pravidlům, ale ta se liší podle země a doby původu – a navíc nejsou pokaždé závazná. V České republice je sice povinné přišívat do oděvů etiketu s uvedeným složením a pokyny k údržbě, ale pokyny mohou být klidně napsané slovně, bez obrázků.

Většina výrobců samozřejmě chce, aby jejich etikety byly pro zákazníky srozumitelné, a řídí se proto normami. Tou nejrozšířenější je mezinárodní norma EN ISO 3758. Ta ovšem nezavádí nic zásadně odlišného od ostatních systémů, takže když ji budete znát, rozluštíte skoro všechno.

Vždycky pět

Žehličku poznáme na obrázku všichni, ale co má znamenat ten trojúhelník? Zastupuje vanička pouze ruční praní, nebo i pračku? Proč jsou symboly údržby někdy čtyři a jindy je jich třeba šest?

První pravidlo, které norma zavádí, je pravidlo pěti symbolů. Na etiketě musí být vždy všech pět piktogramů v pevně daném pořadí:

symboly praní

Symboly nejsou úplně intuitivní (napadá vás, co má bělení společného s trojúhelníkem?), ale jejich pořadí je logické: praní, bělení, sušení, žehlení a na konci, nebo spíš stranou domácí péče, je profesionální chemické čištění.

základní prací symboly základní prací symboly základní prací symboly základní prací symboly základní prací symboly
PRANÍ BĚLENÍ SUŠENÍ ŽEHLENÍ CHEMICKÉ ČIŠTĚNÍ

 

Logický je také zákaz libovolné fáze péče: příslušný symbol je prostě přeškrtnutý. (V případě sušení platí zákaz pouze pro sušičku, nikoli pro přirozené sušení.)

symboly praní symboly praní symboly praní symboly praní symboly praní
NEPRAT NEBĚLIT NESUŠIT V SUŠIČCE NEŽEHLIT NEČISTIT CHEMICKY

 

Na látkách a oblečení se s kompletní pěticí přeškrtnutých symbolů praní nesetkáte. Narazíte na ně spíš na bytových doplňcích nebo textilních hračkách.

Příklad etikety se symboly praní: pořadí je přeházené, ale piktogramy souhlasí.

Příklad etikety se symboly praní: pořadí je přeházené, ale piktogramy souhlasí. Výrobek vyžaduje poměrně jemné zacházení.

Každý symbol udává maximální povolenou péči, to znamená, že s ním můžete zacházet i šetrněji. Je-li u výrobku povolené praní na 60 °C, smíte ho pochopitelně prát i na 40 nebo 30 stupňů, ale ne na 95. Je-li povoleno bělení, neznamená to, že ho bělit musíte.

Prací symboly – praní

Symbol praní, zastoupený vaničkou, vždycky obsahuje informaci o povolené maximální teplotě a potřebné šetrnosti. Teplota se udává číslem (na starších etiketách se používaly puntíky, které dnes zůstaly jen na žehličce), šetrnost vodorovnými čarami pod vaničkou: dvě čárky znamenají zvlášť šetrné praní, jedna čárka šetrné praní, žádná čárka běžné praní. Jako mnemotechnickou pomůcku můžete použít dopravní značku zákazu zastavení a stání – čím víc čar, tím přísnější zákaz!

V případě ručního praní se teplota ani šetrnost neuvádí, protože se automaticky předpokládá vlažná voda a opatrný přístup.

symboly praní

 

Neperte v pračce ani v ruce. Důvodem může být citlivost materiálu nebo oděvu, nestabilní barva, úpravy, které by se ve vodě poškodily, srážlivost atd.

symboly praní

 

Perte pouze ručně. Voda by měla mít cca 30 °C. Použijte přípravek na šetrné praní, rozpusťte ho ve vodě a teprve potom vložte látku nebo oblečení, které chcete vyprat. Ve vodě jím jen jemně pohybujte, nemněte, nemačkejte, neždímejte. Nenechávejte dlouho namočené.

symboly praní

 

Perte zvlášť šetrně na 30 °C. Vyberte vhodný šetrný program, použijte odpovídající prací prostředek a neždímejte. Pračka by měla být naplněná max. na třetinu objemu. Tento symbol bývá například na pratelné vlně.

symboly praní

 

Perte šetrně na 30 °C. Vyberte šetrnější program („easy care“) a nedávejte plný buben. Neždímejte, nebo ždímejte jen na menší otáčky a kratší dobu. Typický symbol pro viskózu, jemnější bavlnu, akryl, některé polyestery a polyamidy.

symboly praní

 

Perte na 30 °C. Běžný prací cyklus pro barevné prádlo z bavlny, polyesteru, směsovek.

symboly praní

 

Perte zvlášť šetrně na 40 °C. Vyberte vhodný šetrný program, použijte odpovídající prací prostředek a neždímejte. Pračka by měla být naplněná max. na třetinu objemu. Typický symbol například pro pratelnou vlnu.

symboly praní

 

Perte šetrně na 40 °C. Vyberte šetrnější program a nedávejte plný buben. Neždímejte nebo ždímejte jen na menší otáčky a kratší dobu. Typický symbol pro viskózu, jemnější bavlnu, akryl, některé polyestery a polyamidy.

prací symbol

 

Perte na 40 °C. Běžný prací cyklus pro barevné prádlo z bavlny, polyesteru, směsovek atd.

symboly praní

 

Perte na 60 °C. Běžný prací cyklus pro prádlo, které snese vyšší teploty, ale ne vyváření. Typicky některé ložní prádlo, ručníky, světlé oblečení z přírodních materiálů atd.

symboly praní

 

Perte šetrně na 60 °C. Doporučuje se šetrný program a ne zcela plný buben (max. dvě třetiny objemu). Neždímejte, nebo ždímejte jen na menší otáčky a kratší dobu. Typický symbol pro materiály, které snesou vyšší teplotu, ale jsou mačkavé nebo jemné.

symboly praní

 

Perte na 70 °C. Obvykle jen pro bavlnu a len. Je to ekonomičtější varianta vyváření, ale ne všechny pračky disponují vhodným programem.

symboly praní

 

Perte na 95 °C. Obvykle pro bavlnu a len světlých barev. Buben může být zcela naplněný, ždímat můžete i na vysoké otáčky.

Prací symboly – bělení

Symbol udává, jestli lze na materiál použít bělicí přípravky. Domácí bělidla na prádlo se dělí do dvou základních skupin: peroxidová a chlorová.

Peroxidová bělidla, která většinou obsahují peroxid vodíku nebo perkarbonát sodný, jsou šetrnější a patří mezi ně všelijaké gely a odstraňovače skvrn, které se dávají do předpírky nebo přímo na skvrny. Často na nich bývá uvedeno, že obsahují „aktivní kyslík“ a vzadu na etiketě mají upozornění na obsah peroxidu nebo perkarbonátu: Vanish Oxi, Waschkönig Oxy Kraft, Dr. Beckmann Oxy Magic a další.

Chlorová bělidla (s obsahem chlornanu sodného) jsou intenzivnější, a kromě skvrn většinou „vyžerou“ i barvu. Známé české chlorové bělidlo Savo Perex se ostatně používá na „savování“ – vybělování obrázků na barevná trička. Přítomnost chlornanu sodného je vždy vyznačena na etiketě, kde se uvádí složení a údaje o obsažených nebezpečných látkách. Chlorová bělidla se nesmějí používat na vlnu, hedvábí a polyamid, protože by způsobila jejich nezvratné poškození.

symboly praní

 

Nebělte. Nesmí se bělit peroxidovými ani chlorovými přípravky.


symboly praní

 

Bělení povoleno. Můžete použít peroxidové i chlorové přípravky.

symboly praní

 

Bělte pouze peroxidovými přípravky. Nepoužívejte chlorová bělidla.

 

Prací symboly – sušení

Se symbolem sušení se obvykle setkáváme jen v jeho „sušičkové“ podobě: buď nás čtvereček s kolečkem ubezpečuje, že můžeme oděv dát do sušičky, nebo nás přeškrtnutý čtvereček s kolečkem varuje, abychom to nedělali. Puntíky označují požadovaný program.

symboly praní

 

Nesušte v sušičce.

symboly praní

 

Sušte v sušičce na mírný program. (Studeným vzduchem.)

symboly praní

 

Sušte v sušičce na běžný program. Teplota sušení 80 °C, buben sušičky můžete naplnit na maximum.

Málokdo ale ví, že čtvereček může obsahovat velmi podrobné informace k sušení na vzduchu:

symboly praní

 

Sušte na vzduchu. Obecná značka pro sušení na vzduchu. Není nutné dodržovat konkrétní postup.

symboly praní

 

Sušte na šňůře. Pověste na šňůru a nechte uschnout. Prádlo by mělo být vyždímané, tj. neměla by z něj kapat voda. Můžete sušit na slunci.

symboly praní

 

Sušte mokré na šňůře. Pověste na šňůru a nechte uschnout. Můžete sušit na slunci. Neždímejte, nechte na šňůře vykapat. Tak se většinou suší velké kusy, např. cíchy, které díky tomu nebudou pomačkané ze ždímání.

symboly praní

 

Sušte rozložené naplocho. Předem vyždímejte. Můžete sušit na slunci.

symboly praní

 

Sušte mokré rozložené naplocho. Můžete sušit na slunci. Neždímejte, nechte vyschnout / vykapat. Typické pro jemný textil, který by se ždímáním a zavěšením mohl poškodit.

symboly praní

 

Sušte na šňůře ve stínu. Pověste na šňůru a nechte uschnout. Prádlo by mělo být vyždímané, tj. neměla by z něj kapat voda (postupujte podle instrukcí pro praní). Nesušte na slunci, hrozí vyblednutí.

symboly praní

 

Sušte mokré na šňůře ve stínu. Pověste na šňůru do stínu a nechte uschnout. Neždímejte, nechte na šňůře vykapat.

symboly praní

 

Sušte rozložené naplocho ve stínu. Předem vyždímejte nebo vymačkejte vodu (podle instrukcí pro praní).

symboly praní

 

Sušte mokré rozložené naplocho ve stínu. Neždímejte, nechte vyschnout / vykapat.

Prací symboly – žehlení

Žehlicí symboly jsou na rozdíl od těch sušicích jednoduché: žehlička s jedním až třemi puntíky udává, na jaký stupeň a za jakých podmínek se látka nebo výrobek smí žehlit.

symboly praní

 

Nežehlete. Při žehlení hrozí nevratné poškození.

symboly praní

 

Žehlete na nízkou teplotu. Max. teplota žehličky je 110 °C – odpovídá nastavení na akryl, polyamid (nylon), acetát. Doporučuje se žehlení z rubu nebo přes plátno, aby se zabránilo „oblýskání“. Žehlete suchou žehličkou.

symboly praní

 

Žehlete na střední teplotu. Max. teplota žehličky je 150 °C – odpovídá nastavení na hedvábí, vlnu, viskózu, polyester. Žehlete přes vlhké plátno a na žehličku netlačte. Můžete žehlit nasucho i párou.

symboly praní

 

Žehlete na vysokou teplotu. Max. teplota žehličky je 200 °C – odpovídá nastavení na bavlnu a len. Žehlete ještě vlhké nebo nakropte. Citlivější oděvy žehlete z rubu nebo přes plátno. Můžete žehlit nasucho i párou.

Prací symboly – profesionální čištění

symboly praní

 

Profesionální mokré čištění.

symboly praní

 

Profesionální čištění v uhlovodících. Používají se speciální přípravky na bázi rozpouštědel. Jsou hořlavé, ale méně agresivní než perchloretylen. Nepoužívejte domácí přípravky na skvrny s obsahem rozpouštědel.

symboly praní

 

Profesionální čištění v perchloretylenu nebo uhlovodících. Používají se speciální přípravky na bázi rozpouštědel a/nebo perchloretylenu. Na odstraňování skvrn můžete použít přípravky obsahující rozpouštědla, ale vždycky proveďte zkoušku na skrytém místě oděvu nebo odstřižku látky.

symboly praní

 

Profesionální mokré čištění není dovoleno.

symboly praní

 

Velmi šetrné profesionální mokré čištění. Mokré čištění pro velmi citlivé textilie.

symboly praní

 

Šetrné profesionální mokré čištění. Mokré čištění pro citlivé textilie.

symboly praní

 

Šetrné profesionální čištění v uhlovodících.

symboly praní

 

Šetrné profesionální čištění v perchloretylenu a uhlovodících.

symboly praní

 

Profesionální čištění není dovoleno. Nepoužívejte ani přípravky na skvrny, které obsahují rozpouštědla.

Nenormované prací symboly

Normované symboly praní uvedené v tomto článku mají jednu malou vadu: jsou chráněné obchodní značkou a za jejich použití se platí. Majitelem ochranné známky je mezinárodní organizace GINETEX. V České republice se o správu symbolů stará spolek SOTEX GINETEX CZ a poplatek za členství, jímž získáváte i legální licenci na užívání symbolů, je celkem nízký. V jiných zemích však mohou být poplatky vyšší, nebo v nich GINETEX vůbec nemá zastoupení, případně má země svůj vlastní systém. Kromě toho můžete narazit také na staré symboly praní – u nás se ty normované začaly používat přibližně v polovině 90. let.

Já jsem se při psaní tohoto článku běžela podívat do své skříně a našla jsem etikety všeho druhu – s jednou sadou symbolů, se dvěma sadami, zcela bez symbolů. Když ale budete mít při ruce tento článek, rozluštíte skoro všechno.

Evropské a americké symboly praní na etiketě bavlněné pletací příze. Grafické ztvárnění je trochu odlišné, ale obsah je na první pohled stejný.

Evropské a americké symboly praní na etiketě bavlněné pletací příze. Grafické ztvárnění je trochu odlišné, ale obsah je na první pohled stejný.

 

Japonské a americké symboly praní. Výrobce pro jistotu přidal i slovní popis, ale americká sada je celkem srozumitelná.

 

Některé méně známé nenormované symboly:

méně známé nenormované symboly praní

 

Praní v pračce na uvedenou teplotu. Počet puntíků je obvykle jeden až šest a odpovídají teplotám 30, 40, 50, 60, 70 a 95 °C. Ohleduplní výrobci vedle puntíků napíšou i číslo.

méně známé nenormované symboly praní

 

Neždímat kroucením. Symbol se používá v Asii, ale někdy také v USA a Kanadě.

méně známé nenormované symboly praní

 

Nebělit chlorovými přípravky. Je to v podstatě jiná verze symbolu pro bělení pouze peroxidovými přípravky.

méně známé nenormované symboly praní

 

Sušte na šňůře. Obdoba symbolu s jednou svislou čárkou. Může obsahovat ještě přidanou šikmou linku pro sušení ve stínu.

méně známé nenormované symboly praní

 

Při žehlení nepoužívejte páru.

méně známé nenormované symboly praní

 

Možné chemické čištění jakýmkoli rozpouštědlem.

méně známé nenormované symboly praní

 

Sušte v sušičce bez ohřevu vzduchu.

méně známé nenormované symboly praní

 

Nebělit. Černý trojúhelník se používá v USA, dříve se používal i u nás.

Doprava ZDARMA pro Slovensko: od 100€ výše objednávky.