POMÓÓÓC, vyprala jsem čepici a je dvojnásobná! Co dělat?

Tento článek vznikl na popud zoufalé pletařky, ale protože se týká nás všech, mohl by zajímat i Vás... zákaznice a pletařka mi napsala mail a žádala o pomoc..

Dobrý den paní Kateřino,

vzhledem k tomu, že pravidelně sleduji Vaše instruktážní videa o pletení, občas i nakoupím na Vašem e-shopu, dovoluji se na Vás obrátit s prosbou o radu, protože Vás považuji za skutečnou odbornici na pletení.
 
Stala se mi nepříjemná věc. Upletla jsem pánskou čepici, přičemž jsem i na základě Vašich rad zvolila merino vlnu, konkrétně Merino Extra Fine od firmy Drops (s úpravou superwash!). Čepici jsem v průběhu pletení několikrát zkoušela, aby dobře seděla. Po 1. vyprání (v automatické pračce šetrným programem na vlnu na 40 st.) se bohužel neskutečně vytáhla a já teď nevím jednak, zda a kde jsem udělala při pletení chybu, jednak, jestli se dá čepice ještě nějak zachránit, nebo ji mám rovnou vypárat a uplést znovu. V takovém případě ale nyní váhám jak? Nevím, zda ji mám rovnou plést menší, na na menších jehlicích, nebo stejně, protože už by se vlna znovu vytáhnout neměla... Nevím, jsem z toho dost rozpačitá.
 
Děkuji Vám předem za Vaši odpověď a jsem s velkým pozdravem! M.
 
Zde je odpověď...či pár rad o údržbě úpletů z přírodních materiálů...

 
Dobrý den, chápu a znám tento problém velmi dobře. 
 
1. proto už neprodávám merino od firmy Drops -jejich kvalita neustále klesá, příze je "řídká" a natahuje se už příze, natož úplet.... Výrobce se dal cestou nižších cen na úkor kvality výchozí suroviny a zpracování, a to se mi nelíbí... co tedy s tím?
 
2. neprat vlnu NIKDY  v pračce,  i když to výrobce umožňuje a doporučuje. Nikdy nezaručíte natolik jemné zacházení, aby se nic nestalo...snad jen pokud máte opravdu špičkovou pračku, použijete speciální program, ochranný sáček na praní a speciální přípravek a...kvalitní přízi...ale i tak je to risk...což vzhledem k ceně materiálu a především propleteným hodinám nestojí za to.
 
3. doporučuji prát úplety z přírodních materiálů pouze v ruce, jemným promačkáváním. Nekroutit, nenatahovat! Prát pouze v přípravku na vlnu  s obsahem lanolinu, lanolin vlnu ochrání před dalším zašpiněním a vlna je po něm jemnější a nadýchanější - i ta hryzavá. Po vyprání lehce vymáchat ve stejně teplé vodě (i když má úpravu superwash, proč riskovat?),  potom lehce vymačkat vodu, nekroutit, neždímat, jen vymačkat. Vzít silnou a objemnou osušku, úplet rozložit (nenatahovat), zabalit do ruličky a pomačkat (větší kousky i pošlapat) aby osuška vsákla přebytečnou tekutinu. Rozrulovat a...
 
4. nevyvěšovat!! Pouze rozložit na vodorovnou podložku nebo na speciální sušák na sušení úpletů, vytvarovat do tvaru a VELIKOSTI, kterou chceme po usušení mít. Velký úplet tedy natlačit do původní velikosti, dá to práci, ale lze to...do jisté míry tedy... a malý úplet lehce natáhnout za mokra....někdy to docela jde a v jakém stavu úplet za mokra opustíte, takový bude po uschnutí... to je i princit vypínání vlněných krajkových šátků   
 
 
5. obecně doporučuji plést spíše na menších jehlicích a úplet mít raději tužší než měkčí, potom se právě tolik nevytahuje a je odolnější a tvarově stálejší.
 
6. vlnu a přírodní živočišná vlákna PERTE JEN V RUCE! Obsahují lanolin, ten vlákna ochraňuje před dalším zašpiněním a úplety z přírodních živočišných vláken se díky němu velmi málo špiní. Není je tedy třeba prát tak často. Pokud "nasmrádnou" třeba v restauraci, kouřem z cigaret či ohně nebo potem, doporučuji hned neprat, ale nejdříve rozložit nad zdroj tepla aby se vlna prohřála (nepokládat rovnou na topení ať nevyhoříte) a poté ji nechat vyvětrat na čerstvém vzduch venku a to i v zimě a na mrazu a na větru vyfoukat. Uvidíte, že bude jako nová a nebude již zapáchat. Tímto větráním vlnu chráníte i před moly.
 
Snad jsem trochu pomohla, nevěšte hlavu, možná to ještě půjde napravit. Pokud přece jen budete nucena párat a uplést znovu na menších jehlicích, doporučuji vlnu před pletením upravit. A to tak, že ji po vypárání navinete ne do klubka, ale do přadena, namočíte nebo napaříte nad párou (můžete klidně v pařáku na knedlíky nebo parní hrnec cca 15 minut, je to šetrnější než další namáčení, pozor na popálení, vlna je po napaření velmi horká), přadeno zavěsíte na háček, na druhý háček dolů na přadeno zavěsíte lehkou zátěž (já vždy pověsím na háček malý hrníček) a necháte takto uschnout. Příze bude jako nová a nebudou na ní "kudrlinky" jako na každé párané přízi. Na úpletu z párané příze je totiž už navždy vidět, že je pletený z párané...z takto upravené bude jako nový. Tato metoda se dá použít na jakoukoliv přízi, na živočišná i rostlinná vlákna, jen na umělá nedoporučuji napařovat, mohla by se poškodit...
 
Přeji pěkný den
 
PS: a jdu natočit video o praní úpletů a o napravování škod a upravování párané příze ;-). Kdo nezná Youtube kanál Katrincola yarn - TADY je
 

Kateřina Fantová
za Katrincola yarns
Doprava ZDARMA pro Slovensko: od 100€ výše objednávky.